Ako razmišljate da odustanete od svojih snova

Ispričaću vam jednu priču. Postojao je galeb. Nije nikako mogao da se pomiri s tim da se njegov život svede samo na letenje koje je usmereno na obezbeđivanje ribe odnosno hrane kako bi zadovoljio osnovne životne potrebe. Hteo je nešto više, znao je da postoji nešto više što treba da sazna, da iskusi. Letenje je bilo njegova strast i želeo je stekne nove veštine i tehnike. U početku je bio ismejan od strane njegovih “drugara”, koji su ga čak izbacili iz društva. Međutim kada su shvatili da je to što on čini izuzetno, inspirativno i pozitivno počeli su da mu se pridružuju.

Najpre treba da naučimo da se oslobodimo od svih ograničenja, koja su nam nametnuta i predodređena rođenjem i drugim okolnostima, strahovima i predrasudama. Potom da budemo radoznali, željni učenja i hrabro krenemo na put otkrivanja. Ne, nije sve pred našim očima, uopšte, to je samo mrvica kolača zvanog život. Ako ne krenemo u avanturu ne možemo da znamo da postoji nešto mnogo, mnogo veće od nas samih. Mnogo smo sposobniji za ostvarivanje veličanstvenih dela nego što mislimo da jesmo. Kada se menjamo, sve oko nas se menja, videćemo da se otvaraju vrata za koja nismo znali ni da postoje – kao što je veliki Džozef Kembel rekao. Zar to nije divno. Što se više usuđujemo, više postižemo, život će biti velikodušniji s nama. Trebalo bi da imamo više ciljeve kako bismo postali kreativniji, inteligentniji, bolja stvorenja. Nije lako, jer ako radiš nešto što je neuobičajeno, nepoznato, potpuno drugačije od onoga što je društveno prihvatljivo, gledaće te kao neprijatelja i možda ćeš čak biti drušveno izopšten kao naš galeb Livingston. Nije tako lako napustiti sve naučeno čime smo tako dobro ovladali, da je zastrašujuće zakoračiti u nešto novo i nepoznato. Potrebna je borbenost i vera kako bismo činili sjajne stvari. Jedino ispravno pravilo je ono koje vodi ka slobodi. Mnogo je lakše prepustiti se uobičajenoj svakodnevnici i ne misliti i raditi sve automatski.  

Naš galeb je uspeo da probudi i inspiriše ostale galebove koji su počeli da ga prate. Kako je u tome uspeo, jednostavno je, duboko u sebi je znao da čini pravu stvar.

Uvek možemo da uradimo više i pomerimo naše granice kao ljudska bića, prijatelji, deca, supružnici, radnici, susedi, kolege…

Inspirisano knjigom Ričarda Baha “Galeb Džonatan Livingston”

One thought on “Ako razmišljate da odustanete od svojih snova

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: