Zajedno smo jači

Zašto su odnosi važni? U našoj prirodi postoji urođena potreba za povezivanjem. Da krenemo od samog početka. Rođeni smo kao rezultat uspostavljanja veze dva bića.  Svi smo proistekli iz istog izvora i okončaćemo naše živote na isti način, za sada ne postoje besmrtna ljudska bića. Đordano Bruno je to objasnio pojmom  Anima mundi – sve u prirodi je povezano i ima svoj ciklus. Rast je moguć samo zajedno s ostalim ljudskim bićima.

Ukoliko naš određeni potencijal prevazilazi taj isti potencijal kod drugih ljudi, u obavezi smo da vodimo ostale i imamo veću odgovornost. Novorođenče ne bi preživelo bez majke. Starijim ljudima je potrebna briga i zaštita mlađih članova porodice.  Pevaču je potrebna njegova publika, s druge strane publici bi nedostajala ova bitna komponenta u njihovom životu. Prijatelji postoje da bismo mogli s njima da pričamo, da budemo podrška jedni drugima i ohrabrujemo jedni druge, da se zajedno smejemo, plačemo, sanjamo. Porodica je stub naših života. Genije je inspirisan delima drugog genija. Vatrogasci, doktori, volonteri su pokrenuti snažnom željom da pomognu drugima. Učitelji su odgovorni za obrazovanje i formiranje mladih “biljčica” na prvom mestu kao dobrih pojedinaca koji treba da poštuju ostale, i pomognu im da se razviju kao autentične ličnosti i postanu srećni.  Da li bi Aleksandar Veliki postao veliki da nije dobio ispravno obrazovanje od filozofa Aristotela? Jedna od najvažnijih i najjačih veza se ostvaruje između učitelja i učenika, koju odlikuje poverenje, služenje, posvećenost i istraživanje, koja ih ih menja na bolje.  Ovakve veze su najdragocenije jer teže da stvore veliki uticaj na druge koji je plod njihovog odnosa. Ponekad ima i primera vrhunskih pojedinaca koji su žrtvovali njihov život kako bi spasili čovečanstvo. Njihovi životi su bili uništeni ali principi kojim su bili posvećeni su opstali i nastavljaju da žive.  

Suština svakog odnosa je u davanju. Počnite sa “Šta mogu da učinim za tebe?”, tako jednostavno i velikodušno pitanje. Ponekad mislim da su biljke najuzvišenija bića, toliko mnogo daju i ne traže ništa.

Na kraju bih htela da dodam da su dugogodišnje studije – trajale su sedamdesetpet godina, jednog od najeminentnijih Univerziteta – Harvarda dovele do zaključka da su jedan od najvažnijih faktora za sreću odnosi. Ono što je važno je kvalitet odnosa. Dobri odnosi nas čine zdravijim i srećnijim. Ako si ti srećan i ja sam srećan. Tvoja sreća je uslov za moju sreću. Ova studija pokazuje da smo duboko obeleženi našim detinjstvom, okruženjem, prijateljima, kolegama… Čak i kada postoji negativan uticaj, može biti rešen. Pomažući drugima i njihovim mentorisanjem ovi loši odnosi se mogu transformisati u pozitivne. Na taj način ćemo se osetiti ispunjenim i počećemo da gradimo dobre odnose.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: