Deset stvari o životu i studijama u Italiji iz mog ugla

Simbol Rima: Vučica sa Romulom i Remom
  1. Nikad nije kasno za učenje i za nešto što volite. Upisala sam master na rimskom univerzitetu Sapijenca u mojim četrdesetim iz oblasti o kojoj nisam znala ništa. Samo sam znala da želim da promenim smer u mojoj karijeri i da se bavim nečim kreativnijim. Na rang-listi na upisu sam bila među poslednjima. Oko mene su bili silni dvadesetogodišnjaci koji su bili daleko digitalno pismeniji i spretniji od mene. Uprkos svim strahovima i nesigurnostima završni ispit sam položila s najvišom ocenom.
  2. Univerzitet Sapijenza je jedan od najboljih državnih univerziteta u Italiji i na njemu predaju najugledniji intelektualci. Slabost mu je organizacija, ali to se nekako uklapa u italijanski stil života i što pre to prihvatite biće vam lakše.
  3. Ukoliko studirate italijanski jezik u direktnom kontaktu sa lokalnim stanovništvom ćete najbrže progovoriti jezik, upoznati i razumeti bolje njihovu kulturu, postati deo nje i vremenom će vam se uvući pod kožu. I što je najvažnije shvatiti uživo šta je Italija. Danas je širok izbor mogućnosti za odlazak u inostranstvo: čuvanje dece – au pair programi, volontiranje, stipendije za školovanje… Dovoljno je pretražiti ih na internetu.
  4. Nikada toliko muzeja i kulturnih događaja nisam obišla kao kad sam bila u Rimu. Izbor je neverovatan, gotovo da je svaka zgrada u centru spomenik i ima svoju priču. Dovoljno je da prošetate i već ćete se osećati bolje uz toliku količinu lepih prizora. Ukoliko ste ljubitelj umetnosti, kao što sam ja, ovo je svakako zemlja za vas, jer raspolaže sa gotovo 70% svetske kulturne baštine. Bićete u svetskom kulturnom centru.
  5. Ukoliko želite da održite kontakt sa svojom zemljom i za početak povežete se i saznate nešto više o iskustvima vaših sunarodnika možete se informisati na sajtu Ministarstva inostranih poslova o prisutnosti udruženja dijaspore u određenom gradu. A ako volite multikulturalno okruženje možete se učlaniti u udruženje InterNations koje u zavisnosti od vaših interesovanja organizuje izuzetno zanimljiva druženja.
  6. Italijani su izuzetno duhovit i maštovit narod. Vole hranu, putovanja i veliki su hedonisti. Temperamentni su, radoznali, živahnog karaktera. U jednom trenutku se mogu naljutiti, a već u sledećem će sve zaboraviti. Sećam se da sam jednom pročitala da su žene u Italiji na prvom mestu po izgovorenom broju  reči u jednoj minuti. Da, da, vole mnogo i da pričaju. I mnogo je zabavno biti u njihovom društvu.
  7. Sam ritual ispijanja jutarnjeg kapućina uz kroasan ili neko drugo pecivo (cappuccino e cornetto / brioche) je poseban doživljaj i ako pitate strance šta im najviše nedostaje iz Italije, mnogi će odgovoriti da je to doručak u baru. Zveckanje tanjirića, žamor, živahna atmosfera, smeh je sve ono što čini italijanski doručak neodoljivim. Čak i ako nikoga ne poznajete tu će uvek biti konobari i barmeni s kojima ćete moći da popričate i koji će vam izmamiti osmeh i dan lepo počinje. Neprocenljivo.  
  8. Ako se desi da se razbolite ili vam je hitno potrebna medicinska pomoć, idite do najbliže hitne pomoći, ponesite samo pasoš, naoružajte se strpljenjem i bićete zbrinuti. U dobrim ste rukama, italijanski zdravstveni sistem je visoko rangiran po kvalitetu.
  9. Kada bih morala da opišem Italiju u jednoj rečenici izabrala bih reči ruske pesnikinje Ane Ahmatove koja je rekla da je Italija san koji će vam se stalno vraćati do kraja života. I zaista je kao san.
  10. I za kraj ne može se zamisliti poznavanje italijanske kulture bez poznavanja gestikulacije. Nije sve u govoru i pisanju, ima svašta i u gestovima. Tako da se ne brinete, za početak za boravak u Italiji će vam biti dovoljno elementarno znanje iz ove oblasti koje je prikazano u ovom simpatičnom videu:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: