Kultura ispijanja kafe u Italiji

Moka

Glavni grad kafe u Italiji je svakako Napulj. Tu je započeta i jedna lepa humana tradicija sa uslovnom kafom (caffè sospeso,  caffè pendiente), koja se proširila po celom svetu. To znači da možete platiti unapred kafu nekome ko nije u mogućnosti da je sebi priušti.

U Napulju se koristio aparat za spremanje kafe po imenu kukumela (cuccumella) koji možete videti u ovom odlomku iz filma “Ovi duhovi” (“Questi fantasmi”) s maestralnom Sofijom Loren gde govori o pripremi savršene kafe i kaže da je mala tajna ostaviti je da vri najmanje 4 minuta, u deo gde će gotova kafa provriti staviti malo tek samlevene kafe zbog arome… Kasnije će isti biti zamenjen aparatom koji se zove moka. Oba aparata se koriste na šporetu i funkcionišu po principu prolaska vruće vode pod pritiskom kroz mlevenu kafu.

Espreso kafa potiče iz Italije. Prva kafeterija je bila otvorena 1683 u Veneciji i najpre je imala intelektualnu konotaciju jer su se u njoj okupljali najugledniji mislioci i filozofi.

Iako prema istraživanjima najveći broj Italijana voli da popije jutarnju kafu kod kuće i dalje su brojni oni koji će svratiti u bar pre posla i popiti jedan espreso “s nogu”.

U Italiji postoji bezbroj načina na koji ćete piti kafu. Da li će to biti produžena kafa, kratka, s alkoholom, američka, s mlekom, sa hladnim ili toplim mlekom sa strane, sa šlagom, u velikoj šolji, u staklenoj šolji… odlučite sami. Čaša vode koja se dobije uz šoljicu kafe se pije pre kafe kako bi se iz usta otklonili svi prethodni ostaci hrane i pića koji bi mogli da izmene ukus kafe.

Vrlo često kafa je prisutna u italijanskim filmovima. Ritual kafe je sinonim za opuštanje i znak dobrodošlice, ujedinjuje ljude i jača veze među njima.

Poseduje mnoge pozitivne efekte kada se konzumira umereno, do tri šoljice dnevno. Stimuliše mozak, ublažava depresiju, stimuliše proizvodnju endorfina koji povećava osećanje zadovoljstva i ublažava bol, pospešuje pažnju i koncentraciju, štiti od Alchajmerove bolesti i kardiovaskularnih oboljenja, poboljšava brzinu i preciznost prepoznavanja pozitivnih reči zahvaljujući uticaju dopamina. U suprotnom, u većim količinama može imati i štetne efekte po zdravlje, kao što je zavisnost.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: