Kako da donesemo ispravnu odluku

Budući da sam i sama imala problem s neodlučnošću, često sam sumnjala da li sam donela ispravnu odluku. Pogotovo danas kada živimo u svetu punom mogućnosti. To može biti dragocen izvor ili možemo rizikovati da se izgubimo. Bitno je da uspostavimo ispravne kriterijume, tako da možemo imati orijentir, utočište gde možemo otići i konsultovati se uvek i to će biti moćnan izvor u svakoj životnoj situaciji.  

Dva pitanja koja stalno treba sebi da postavljamo su: da li je to vezano za trajnu vrednost ili trenutnu, da li je važno ili nije važno?

Da li ja stojim iza te odluke, da li će ona biti u skladu s onim što ja jesam? Da li će me osnažiti ili učiniti slabijim? Treba da odlučno kažemo NE svim preprekama kako bismo videli jasnije. Da li će me to učiniti srećnijim, zadovoljnijim? Da li će moja prava priroda i potencijal isplivati na površinu? Da li ću postati bolja osoba? Osoba je autentična, slobodna kada nije uslovljena.

Da li će ova odluka oštetiti druge? Moramo uvek biti svesni drugih ljudi i njihovih života.

Da li su naše potrebe zadovoljene?

Bilo kakvo neprijatno osećanje – alarm koji dolazi iz našeg stomaka, srca, uma je jasan znak da treba odmah da izađemo iz takve situacije bez ikakvog oklevanja. Sve što preti našoj ličnosti je opasno.

Što pre naučimo da slušamo našu intuiciju (neko je rekao da nam se to bog obraća, a molitva je kada se mi obraćamo bogu), brži i bolji ćemo postati u donošenju odluka.

Budite hrabri i odredite prioritete koji će biti vaše vodilje. I kada osetimo strah to je put kojim nesumnjivo treba da krenemo jer će to biti najvažnija lekcija koju treba da savladamo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: