Inspirativna moć lepote

This image has an empty alt attribute; its file name is sistine-chapel.jpg
Sikstinska kapela

Zašto je lepota toliko važna? Kada kažem lepota mislim na njen najširi smisao. Čini nas prisutnim u trenutku, kao u meditaciji. Obogaćuje nas, uzdiže nas, isceljuje nas (kao što je večno inpirativni Džejson Silva opisuje u njegovom videu “Kako nas lepota isceljuje”).

Setite se Platona i njegove ideje o lepoti. Lepota = dobrota = istina = ispravnost. Mikelanđelo je rekao da duša oblikuje telo, lepa duša zrači svetlošću i stvara divne stvari. Ono što je unutra uvek isplivava na površinu. Sikstinska kapela je plod uzvišene duše. Oduzeće vam dah. U drugom italijanskom dragulju, Panteonu, osetićete duh bogova.

Jednostavnost i harmonija su odlike prave lepote. Takođe univerzalnost – mora biti razumljiva kako bi prenela jasnu poruku. Upijamo lepotu pomoću intuicije, samo se povežemo i ne razmišljamo mnogo.

Elegancija je drugi oblik lepote. Lepi maniri su oličenje lepote. Dete, štene, šuma, more, planina, sunce, nebo sa zvezdama, zar nisu sve to inkarnacije lepote i ljubavi. Muzika koja nas pokreće u dubini našeg bića.

Šta osećate kada iskusite ove izraze lepote sa vašim čulima? Lepota nas inspiriše da budemo bolji. Okruženi lepotom osećamo se lepše i motiviše nas da joj se približimo tako što ćemo je oponašati i činiti dobra dela.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: