Kako pobediti strah

This image has an empty alt attribute; its file name is photo-1545303234-705daf879f45.jpg
Photo by Tobias Tulluis

Jeziva stvorenja koja nam zagorčavaju život. Biću iskrena, obračunati se s njima bez imalo milosti i nema čekanja, potrebno je delovati SADA, ovog trenutka.  

Prvo, pogledati ih direktno, reći Imam te, moj si, šta želiš od mene?! Ja sam jača od tebe, ti jezivo stvorenje! Tako si jadan i ružan. Morate definisati vaš strah, dati mu ime. Sada je postao jasan. Tako da možemo da počnemo da ga prevazilazimo. Na primer, imamo strah od intervjua. Tada ćemo gledati da idemo na što više intervjua. I što vreme više odmiče bićemo sve bolji i bolji jer svaku put naučimo nešto novo što će nam pomoći da se osećamo sigurnijim i samopouzdanijim. Jedan od najboljih saveta koje sam ikada dobila: uhvatite strah za ruku i zajedno s njim idite kroz život. Tako da ukoliko ne nestane, sarađujte s njim. Bitno je prepoznati ga kad se pojavi, udaljite se od njega kao da ste neka druga osoba posmatrajte ga i preuzmite akciju. Ako ga izbegavate, može izrasti u nešto ozbiljnije i opasnije, mogli biste da postanete blokirani, negativni, nezadovoljni, sumnjičavi, opsesivni, da se osećate beskorisnim, čak i da izgubite osećaj za realnost. S druge strane, ako ga prevaziđete, nagrada je dragocena, postajete mudriji, spokojniji, srećniji, odgovorniji, uspešniji, puni enegrije, dostojanstveniji i ispunjeni onim divnim osećajem da ste prevazišli još jednu prepreku i samog sebe.

Drugo, morate odmah da delujete. Zato što ako to odlažete, postaće sve teže da to rešite. Postaće sve veće i veće, videćete džina, osetićete tako slabim i malim. Međutim, videćete koliko je zapravo mali i smešan taj strah. Postoji priča o japanskom zidu. Ispred nas se nalazi taj zid, kada mu se približimo shvatamo da je zid napravljen od papira i dovoljan je jedan dodir i zid će pasti. To je savršen opis straha. Strahovi nisu stvarni. Što ih pre eliminišete, bolje ćete se osećati i mnoga druga vrata će vam se otvoriti.  Kad se jedan strah prevaziđe, drugi će vas čekati iza ugla. Ne bojte se, to je uobičajeni put. Život nas uvek priprema da budemo bolje osobe. Strah je samo problem koji čeka da bude rešen i pomaže nam da proširimo horizonte.

One thought on “Kako pobediti strah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: