Lotos

Photo by Jay Castor on Unsplash

“Lotos je duboki simbol Istoka gde se ističe da treba tako živeti da ne dozvolimo svetu da nas zatruje… Cvet nastaje iz blata u vodi, a ipak ostaje neokaljan. Simbol je transformacije: blato se pretvara u najlepši cvet i miris koji ova planeta poznaje” – opisuje ga Ošo.

Izdiže se iz tame da bi procvetao na svetlosti sunca, ovaj cvet je simbol duhovnog ispunjenja. On je kosmičko jaje u čijem središtu se krije prvo seme i ostvarenje potencijala.

Njegov proces cvetanja je dugotrajan. Seme može da proklija i posle 1.200 godina. Da bi se lotos, simbol čistoće i mudrosti potpuno otvorio prema Suncu, potrebno je da se prvo probije kroz mulj i mutne vode. Po izlasku postaje besprekoran i pokazuje svu svoju raskoš i lepotu.

U životu su potrebni otpornost i fleksibilnost, disciplina, strpljenje i snaga duha. Teškoće nam pomažu da dostignemo svoj cilj, i da njih gledamo kao na prilike. Znati živeti u zaprljanom svetu, a ne zaprljati se. To ne znači udaljiti se od sveta već u sebi pronaći izvor dobrog i lepog i pustiti ga da navodnjava sve što mislimo, govorimo, osećamo.

U Japanu lotos predstavlja moralnost.

U Egiptu rađanje iz iskonskih voda i ponovno rađanje. Egipatski bog Nefertum je predstavljan s lotosom na glavi, cvet koji se rađa iz prvobitnog haosa.

U Indiji simbol je prosperiteta, lepote i večnosti.

U budizmu lotos je tron na kome boravi Buda i označava božansko rođenje. Simbol je kosmičke energije i same prirode Bude. U svom središtu on skriva dijamant iz kog proizilazi Nirvana.

U hrišćanskom svetu zamenjen je belim ljiljanom koji je simbol plodnosti i čistoće.

U grčkoj mitologiji legenda kaže da se lepa boginja izgubila u šumi i stigla do mesta gde je bilo mnogo blata – lotosa u koje je uronila. Mesto su stvorili bogovi za bića koja su imala nesrećnu sudbinu. Mlada boginja se borila hiljadama godina sve dok se nije uzdigla transformisana u lepi cvet lotosa koji je predstavljao trijumf istrajnosti nad teškim situacijama.

Italijanska legenda propoveda da je pre mnogo vremena jedan radoznali dečak skočio u močvaru punu belih i roze lotosa, čuvara nevidljivog carstva vila. Kada je tu dospeo vile su mu pružile mogućnost da bira između kovčega punog blaga i prelepe vile. Želeći da obezbedi svoju porodicu izabrao je kovčeg. Ali nikako nije uspeo da zaboravi prelepu vilu koja ga je opčinila i prepustio se smrti. Njegova kazna se sastojala u tome što nikada neće upoznati pravu ljubav zbog pogrešnog izbora. U životu treba znati izabrati suštinu koja je u skladu sa srećom naše duše i odvojiti se od materijalnih dobara.

U psihološkom ključu lotos predstavlja izdržljivost i sposobnost da se teškoće pretvaraju u potencijale. On je metafora osoba koje su uspele da svoje poraze, patnje, borbe, gubitke, bol prevaziđu i pretvore ih u spokoj, samokontrolu i izdržljivost. To su osobe koje ulažu mnogo truda u sve, koje poseduju samokontrolu i koje su sklone izazovima. Lotos je simbol čistote, prosvetljenja, transformacije i ponovnog rođenja.           

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: