Najhrabriji su najnežniji i kako je to u vezi sa istočnjačkim borilačkim veštinama

Image by mohamed Hassan from Pixabay 

Svrha istočnjačkih borilačkih veština je formiranje karaktera, stvaranje puta samokontrole i spoznaje, što znači njegovo poboljšanje. Nema za cilj sportski i odbrambeni karakter kao što je danas svrha boraličkih veština. Kroz vežbanje se razvija niz mera i tehnika i stiče se skromnost i sposobnost rada. Podučava nas da je samodisciplina veliko i moćno oruđe. Koncentracija je potrebna u borbi jer neodlučnost, nepromljišenost vodi do gubitka. U životu se često dešava da smo izgubili, propustili pravu priliku zbog nedostatka samodiscipline, neodlučnosti, nespremnosti. Suočavajući se sa pritiskom razvija se kvalitet smirenosti. Karakter se psihički jača. To je put transcenetalne spoznaje. To je proces koji nas podučava kako da efikasno reagujemo na svakodnevne probleme, na naše strahove i nesigurnosti.

U svojoj osnovi nijedna borilačka veština nije namenjena destrukciji, niti jedan pravi ratnik teži nasilju, već upravo suprotno, miru i harmoniji i u skladu sa dubokim moralnim principima i u službi dobra i pravde. Ovladavanje sobom i ispravan odnos prema drugima primenom discipline, diplomatije i strategije, temeljnih elemenata umetnosti borilačkih veština. Stari Spartanci su tvrdili: “Najhrabriji su najnežniji; oni koji vole najsmeliji.“ Brus Li je govorio: “Stvarni protivnik kojeg treba savladati je sam čovek; njegov sitni ego, strahovi i blokade, samoograničavajuće misli, sve što uslovljava grčenje svijesti.” A mudri osnivač aikidoa, Morihej Uešiba je izjavio: “Shvatio sam da budo (put ratnika) nije rušenje protivnika pomoću sile, niti je to metoda koja vodi svet u uništenje oružjem. Istinski  budo znači stopiti se s univerzalnom svešću i čuvati mir u svetu jednim ispravnim stvaranjem, zaštitom i uzdizanjem svih živih bića u prirodi.”

Aikido je umeće pomirenja. Ko god je spreman na borbu prekinuo je svoju vezu sa svemirom. Pokušaš li dominirati ljudima oko sebe, već si poražen. Proučavamo načine razrešavanja sukoba, a ne njihovog započinjanja” reči su jednog učitelja aikida.

Izvor Nova Akropola

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: